NASH

Novinky z N.A.S.H. Registry – leden 2012

N.A.S.H.
Horse & Registry News
23. 1. 2012

Chovatelům koní v České republice a celé Evropě. North American Spotted Haflinger není hrozbou pro haflingy nebo American Paint Horse.

V roce 2000 se můj cíl, ambice a osud naplnil. Bylo to, když jsem se rozhodl zkřížit haflingskou klisnu s APHA homozygotním tobiano nebo tovero hřebcem. Mým záměrem bylo vyprodukovat lepšího koně, než jsou jeho rodiče. NASH kůň skutečně může překonat oba rodiče. Paint horse se nehodí pro potahové zemědělské práce; jeho kopyta jsou příliš malá. Hafling není dobrou volbou pro rychlejší jízdu, protože je robustní, má krátké silné nohy a jeho kopyta jsou příliš velká. NASH kůň má taková kopyta a stavbu těla, která jej činí mnohem všestrannějším, než jsou jeho vlastní rodiče.

Nejsme zde proto, abychom měnili haflingy. Mým motivem je vypůjčit si haflingské klisny, dokud nedosáhneme jádra chovného stáda. Počet registrovaných NASH koní v USA by měl být okolo 2500. V tomto bodě nebudeme nadále používat haflingské klisny a homozygotní hřebce.

Chovám největší respekt k haflingům. To je důvodem, proč jsem zvolil název N.A.S.H. (North American Spotted Haflinger). Můj cíl je a navždy bude duplikovat haflingy. Homozygotní paint byl vybrán pro záruku barvy a k zušlechtění. Nejlepší popis NASH je křížení mezi užitkovým Jeepem a Ferrari. Toto křížení opravdu vyprodukovalo koňské S.U.H., což značí „Sport Utility Horse“. Samozřejmě doufám, že italská firma Ferrari rozumí, že jsem použil jejich jméno a úspěchy s největším respektem. Zakladatel těchto nejprestižnějších automobilů vybral pro své logo koně; a já pokorně zvolil jejich jméno k popsání tohoto koně.

Počet NASH navždy zůstane malý. Pořádáme povinné inspekce pro naše hřebce; to zaručí, aby se pouze ti nejlepší z nich stali plemeníky. Painti, haflingové a Quarter horse jsou silně přemnožení. Každý hřebec je zároveň plemeníkem. Painti a haflingové mohou být koupeni na aukcích pod 300$ a Quarter horse pod 500$. Náš koňský trh je u konce s dechem kvůli špatné kvalitě koní, z důvodu nedostatku kontroly počtu plemenných hřebců v USA. Je zde jen pár plemen, která mají standard pro své plemeníky. Nejpřísnější pravidla pro uchovnění mají frísové. Haflingští plemeníci začínají na připouštěcím poplatku 40$. To produkuje nadbytek hříbat špatné kvality; značně škodlivý pro chovatele haflingů, kteří se snaží držet vysokou úroveň chovu. Tento skutečně nevšední a nanejvýš všestranný kůň je v USA převážně neznámý, zato dobře známý v Evropě.

Prosím bez obav mě kontaktujte podle vašich potřeb. NASH nestojí na vodě. Vskutku se řídí heslem: Stvořil jsem tohoto koně předtím, než první z nich vkročil kopytem na tuto zemi. „The horse for all seasons. The horse for all reason.“

S úctou

J. P. Gantous / zakladatel
North American Spotted Haflinger Registry (NASH)
PO. Box 205
Cuyahoga Falls, Ohio 44222
330-620-5358
e-mail: info@nash2006.com